De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Verschuiving op de stroommarkt

Gepubliceerd op vrijdag 24 november 2017 13:08

Verschuiving op de stroommarktHet nieuwe onafhankelijke handelsplatform van het dochterbedrijf van Alliander zal een verschuiving om de stroom markt teweegbrengen. Met dit platform kunnen lokale stroom leveranciers goedkoop groene stroom inkopen.

Splitsing netwerkbeheerders en leveranciers

In 2006 is er in Nederland een wet aangenomen die de huidige vrije markt van gas en stroom heeft gecreëerd. Deze wet heet de 'Wet Onafhankelijk Netwerkbeheer', door deze wet zijn de netwerkbeheerders en de gas en stroom leveranciers gesplitst. De bedrijven die een eigen gas en stroom netwerk beheerde én gas en stroom leverden hadden tot 1 januari 2011 de tijd om te splitsen. Door deze splitsing is de markt veel vrijer geworden en is het makkelijker voor consumenten over te stappen naar een andere leverancier.

Verschuiving in de stroom markt

Deze splitsing is echter nu meer frictie aan het veroorzaken, van origine zou een netwerkbeheerder zoals bijvoorbeeld Stedin zich niet meer mogen bezighouden met de verkoop van gas en stroom contracten. De netwerkbeheerder zorgt alleen voor de infrastructuur van het gas en stroom netwerk in Nederland. Uiteraard krijgen deze netwerkbeheerders wel geld van de overheid hiervoor.

Toch is er een netwerkbeheerder die graag de trends doorbreekt. Het dochter bedrijf van Alliander heeft een onafhankelijk platform opgericht waarbij middel tot grote bedrijven stroom kunnen verkopen maar ook mogen kopen. Een lokale windenergie leverancier kan hier erg goedkoop de stroom verkopen, een lokale stroom aanbieder kan dit kopen en tegen een lage prijs aanbieden aan de consument. Dit platform is namelijk onafhankelijk en veel van de traditionele partijen die allemaal extra kosten rekenen voor de verkoop van stroom worden hier overgeslagen.

Goedkoper gas en stroom in de toekomst

Hoewel dit nieuwe platform momenteel alleen interessant is voor lokale bedrijven kan dit veel invloed hebben op de algemene gas en stroom kosten. Als genoeg bedrijven overstappen naar dit onafhankelijke platform zullen de grote spelers ook wat moeten doen om mee te concurreren in de vrije markt. Echter zal dit nog geen effect hebben op de verwachte prijsstijging van gas en stroom in 2018.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers