De goedkoopste prijzen
Bespaar tot € 450
14 dagen bedenktijd
Gratis overstappen

Goedkoop gas en stroom vergelijken 2019

Mindering in Gronings gas heeft weinig effect op goedkoop gas

Gepubliceerd op vrijdag 04 mei 2018 10:12

Gas in Nederland blijft goedkoopIn Groningen is er een groot gas gebied, dit gebied werd tot voorheen gebruikt om Nederland van gas te voorzien. Door de gas winning zijn het aantal aardbevingen in Groningen toegenomen, hierdoor stopt de Nederlandse Staat met het winnen van gas in Groningen.

Wat is Gronings gas?

Op 29 mei 1959 is voor het eerst Gronings gas ontdekt in Nederland. De ontdekking is gedaan in de gemeente Slochteren. Tijdens de eerste ontdekking van het gas was totaal onbekend hoe groot de omvang zou zijn. Een jaar later, in 1960 werd duidelijk dat de gas bubbel gigantisch was. De vondst van het Gronings gas heeft er toe geleid dat heel Nederland aangesloten werd op aardgas. De vondst van het gas was essentieel in de ontwikkeling van Nederland ná de tweede wereld oorlog.

Geen gas meer uit Groningen

Hoewel er nog genoeg gas onder de grond in Groningen zit, is besloten om hier niet meer verder naar te boren. Dit besluit is gebaseerd op de effecten die het boren naar gas met zich meebrengt. In de gemeente Groningen zijn sinds 1986 in totaal 12 schokken geweest die zwaarder waren dan 3 op de Schaal van Richter. Het besluit om geen gas meer te winnen uit Groningen zal de Nederlandse Staat pijn doen, veel grote projecten in de Randstad zijn immers betaald met de winst uit Groningen.

Weinig effect op Nederlandse markt

Het dichtdraaien van de gas kraan in Groningen speelt al een tijd, eerder had de Nederlandse Staat besloten om de gaskraan verder dicht te draaien. Echter is het nog nooit helemaal dichtgedraaid. Het effect van het verminderen had destijds geen tot weinig effect op de gasprijs in Nederland. Verwacht wordt, gezien de geschiedenis, dat het dichtdraaien kraan weinig extra kosten voor de Nederlandse consument met zich meebrengt. Goedkoop gas zal dan ook in Nederland beschikbaar blijven. Gas leveranciers zullen meer uit het buitenland moeten importeren.

Goedkoop gas en stroom vergelijkt de volgende leveranciers